Τα αθλητικά παπούτσια Converse φοριούνται ευρέως για περισσότερα από 100 χρόνια. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην ιστορία αυτής της επωνυμίας και ας εστιάσουμε στα μοντέλα που είναι εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ των πιο δημοφιλών. Επιπλέον, ας αναφερθούμε στο πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τα αυθεντικά παπούτσια από τις απομιμήσεις.

shoes-g54a830e78_1280.jpg

Τα παπούτσια Converse κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα 

Το 1908, ένας άνδρας ονόματι Maher Converse ίδρυσε ένα εργοστάσιο στο Malden της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, το οποίο ονόμασε Converse Rubber Shoe Company σύμφωνα με το επώνυμό του. Η εταιρεία επικεντρώθηκε σε σόλες από καουτσούκ για μπότες εργασίας και αργότερα σε παπούτσια με σόλα από καουτσούκ για γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Το σημείο καμπής επήλθε το 1917, όταν κατασκευάστηκαν τα διάσημα πλέον αθλητικά παπούτσια Converse All Stars, τα οποία έγιναν διάσημα από τον τότε μπασκετμπολίστα Chuck Taylor, ο οποίος συνέχισε να τα πουλάει ως πωλητής και μετά το τέλος της καριέρας του. 

Η ιστορία των αθλητικών παπουτσιών Converse ξεκίνησε επομένως πριν από περισσότερα από 100 χρόνια. Ακόμα και στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ήταν πολύ δημοφιλή μεταξύ των μπασκετμπολιστών, αλλά και μεταξύ των αθλητών και των μελών του αμερικανικού στρατού. Αν και έχασαν την κυριαρχία τους στο άθλημα του μπάσκετ τη δεκαετία του 1970, όταν οι παίκτες του NBA άρχισαν να χρησιμοποιούν τα ανταγωνιστικά παπούτσια Adidas Superstar, παρέμειναν ευρέως δημοφιλή. Δεν επρόκειτο μόνο για αθλητές. Φορέθηκαν από τα μέλη του συγκροτήματος The Beatles και ο frontman των Nirvana Kurt Cobain. Τα αθλητικά παπούτσια ήταν επίσης πολύ δημοφιλή στους νέους.

C2.png

Τα " Converse " στη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία 

Είναι ενδιαφέρον ότι τα " Converse " μπορούσε να αγοράσει κανείς και στην Τσεχοσλοβακία πριν από το 1989. Παρόλα αυτά, δεν επρόκειτο βεβαίως για ένα αυθεντικό αθλητικό παπούτσι Converse. Κατασκευάζονταν στην Κίνα και ονομάζονταν Forward και Warrior. Παρ' όλα αυτά, έμοιαζαν σε πολλά σημεία με τα μπασκετικά αθλητικά παπούτσια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Διατίθεντο κυρίως σε λευκό χρώμα, αλλά μερικές φορές ήταν διαθέσιμα και σε μπλε. Ήταν δημοφιλή τη δεκαετία του ΄70 και του ΄80 στην Τσεχοσλοβακία, όχι μόνο για αθλητικές δραστηριότητες αλλά και για καθημερινή χρήση. Άλλωστε, δεν ήταν σίγουρα παπούτσια κακής ποιότητας.

Τα αθλητικά παπούτσια Converse στη νέα χιλιετία 

Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τη δημοτικότητα των αθλητικών παπουτσιών Converse ακόμη και στις αρχές της τρίτης χιλιετίας. Αντιθέτως, η νέα γενιά των Converse έχει αλλάξει. Ωστόσο, υπήρξαν μεγάλες αλλαγές. Το 2003, η μάρκα αγοράστηκε από τη Nike. Παρόλο που η μάρκα εξακολουθεί να πωλεί ανδρικά, γυναικεία και παιδικά παπούτσια, είναι επίσης δυνατό να αγοράσετε ρούχα σε διάφορα χρώματα, σχήματα και σχέδια. Η συγχώνευση αυτών των δύο κολοσσών του κόσμου της μόδας διεύρυνε, επομένως, την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων, πράγμα που σημαίνει ότι τα προϊόντα της μάρκας εξακολουθούν να έχουν ζήτηση, χάρη σε άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί. 

Το 2009, η μάρκα Converse ξεκίνησε το πρόγραμμα skateboard με την ονομασία Cons, με πρεσβευτές όπως οι Kenny Anderson, Anthony Pappalardo, Nick Trapasso, Jason Jessee και Mike Anderson. Εξάλλου 10 χρόνια αργότερα, η μάρκα επέστρεψε στο μπάσκετ υψηλών επιδόσεων με τα παπούτσια All Star Pro BB, τα οποία συνδυάζουν το παραδοσιακό στυλ της Converse με τη σύγχρονη τεχνολογία της Nike. Ο πρώτος παίκτης που δοκίμασε το νέο προϊόν ήταν ο Kelly Oubre Jr. Αργότερα υπέγραψαν και άλλοι μπασκετμπολίστες, συμπεριλαμβανομένης της Natasha Cloud του WNBA.

Δημοφιλή μοντέλα παπουτσιών Converse 

Μπορείτε σήμερα τα παπούτσια Converse να τα αγοράσετε σε ποικίλα στυλ, μερικά από τα οποία είναι κλασικά, ενώ άλλα δείχνουν λίγο εκκεντρικά. Ποια μοντέλα είναι τα πιο δημοφιλή; 

  • Converse All Stars – ήταν τα πρώτα, είναι ακόμα και σήμερα δημοφιλή. Γνωστά και ως Chuck Taylor All Stars, τα παπούτσια ήταν δημοφιλή στους παίκτες του μπάσκετ μέχρι τη δεκαετία του 1960, αλλά από τη δεκαετία του '80 είναι πιο δημοφιλή ως casual παπούτσια σε στυλ ρετρό. Επιπλέον, υπήρξε πρόσφατα μια επιστροφή στο μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών μέσω του μοντέλου Pro BB. Τα Converse All Stars έχουν εμφανιστεί σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το Back to the Future και το "Εγώ, το ρομπότ".

  • Converse The Weapon – παπούτσια που κυκλοφόρησαν το 1986 και πάλι απευθύνονταν στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Παράγονταν σε δύο χρωματικούς συνδυασμούς για να ταιριάζουν με τα χρώματα των φανέλων κάθε ομάδας μπάσκετ. Είχαν δερμάτινη κατασκευή και πλούσια επένδυση για άνεση. Τα πρώτα πρόσωπα αυτού του μοντέλου ήταν ο Larry Bird και ο Magic Johnson. Αργότερα, δημιουργήθηκαν νέες παραλλαγές, όπως το Loaded Weapon και το Weapon 86.

  • Converse Cons – παπούτσια κατασκευασμένα αποκλειστικά για skateboarding. Είναι κατασκευασμένα από πολύ ανθεκτικά υλικά και παρέχουν άνεση (και όχι μόνο) κάνοντας skateboard. Κυκλοφορεί τόσο σε χαμηλή όσο και σε ψηλή έκδοση και είναι κατάλληλο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες με το skateboarding ως τρόπο ζωής. 

C1.png

Πώς να εντοπίσετε τις απομιμήσεις των αθλητικών παπουτσιών Converse

Πολλά παπούτσια προσπαθούν να μιμηθούν τα πάνινα παπούτσια Converse All Star. Γι' αυτό σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για το πώς να αναγνωρίσετε με επιτυχία μια απομίμηση, ώστε να είστε σίγουροι ότι φοράτε το αυθεντικό.

  • Θα πρέπει να έχει την επιγραφή Converse All Star στη γλώσσα και στη φτέρνα του παπουτσιού 
  • Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει η επιγραφή Converse στη σόλα. 
  • Υπάρχει ένα λογότυπο μέσα σε έναν κύκλο στο ύψος του αστραγάλου, το οποίο τείνει να υπάρχει και στα δύο παπούτσια
  • Το πρωτότυπο μπορεί επίσης να αναγνωριστεί από τον σχεδιασμό. Οι άκρες των παπουτσιών είναι απολύτως ευθείες, ενώ η σόλα πρέπει να είναι λαστιχένια και σταθερή
  • Είτε αγοράζετε τα αθλητικά παπούτσια Converse από ένα φυσικό κατάστημα είτε από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πρέπει να είναι συσκευασμένα στο γνήσιο κουτί.