Το Adidas Superstar είναι ένα εμβληματικό αθλητικό παπούτσι που φοριέται ευρέως για περισσότερα από 50 χρόνια. Αν και αρχικά σχεδιάστηκαν για επαγγελματίες παίκτες του μπάσκετ, με την πάροδο του χρόνου έγιναν σύμβολο της μόδας του streetwear.

AS1.png

Ξεκινήματα που συνδέονται με το μπάσκετ

Όταν οι Γερμανοί Adolf και Rudolf Dassler ίδρυσαν την εταιρεία Gebrüder Dassler Schuhfabrik το 1924, κανείς μάλλον δεν περίμενε πόσο μεγάλη θραύση θα έκαναν στον κόσμο των παπουτσιών (και όχι μόνο). Αν και οι δρόμοι των δύο αδελφών χώρισαν το 1948, ο πρώτος ίδρυσε τη μάρκα Adidas, ενώ ο δεύτερος τη μάρκα Ruda, που αργότερα μετονομάστηκε σε Puma. Όπως και να έχει, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Adidas ήθελε να επεκταθεί στην αμερικανική αγορά μπάσκετ, στην οποία κυριαρχούσε τότε η μάρκα Converse. Και εδώ είναι που πρέπει να αναζητήσουμε την προέλευση του παπουτσιού Superstar...

Το συγκεκριμένο μοντέλο κυκλοφόρησε το 1969. Χάρη στην προστασία των δακτύλων από καουτσούκ και την εξωτερική σόλα που δεν αφήνει σημάδια, αυτό το παπούτσι τράβηξε γρήγορα την προσοχή των παικτών του NCAA και του NBA, ανάμεσα στους οποίους και αστέρες όπως ο Kareem Abdul-Jabbar. Ήδη από το 1973, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότεροι από τα τρία τέταρτα όλων των παικτών του NBA φορούσαν παπούτσια Adidas Superstar. Σύμφωνα με όλους, ήταν καλύτερα για να παίζουν από τα αναφερθέντα "Converskis", τα οποία ήταν από καμβά. Όμως η δημοτικότητα αυτών των παπουτσιών εξαπλώθηκε με την πάροδο του χρόνου και πέρα από τον κόσμο του μπάσκετ.

Adidas Superstar και hip hop σκηνή

Τη δεκαετία του '70, τα Adidas Superstar ήταν ήδη διάσημα στους οπαδούς του μπάσκετ, αλλά μόλις τη δεκαετία του '80 έλαμψαν και έγιναν πραγματικά "σούπερ σταρ". Τότε ήταν που οι Αμερικανοί μουσικοί του hip hop τα ανακήρυξαν τα αγαπημένα τους υποδήματα. Έγιναν διάσημα από το cult συγκρότημα RUN-D.M.C. Τα μέλη του φορούσαν τα Superstar στη συναυλιακή τους περιοδεία στις ΗΠΑ. Το 1986, το συγκρότημα κυκλοφόρησε μάλιστα ένα τραγούδι με τίτλο My Adidas και η εταιρεία υπέγραψε στη συνέχεια διαφημιστικό συμβόλαιο μαζί τους. Πρόκειται για το πρώτο εν λόγω συμβόλαιο μεταξύ καλλιτεχνών του χιπ χοπ και μιας μεγάλης εταιρείας.

AS2.png

Η δεκαετία του '90 και η δημοφιλής κουλτούρα

Στη δεκαετία του 1990, η διασταύρωση μεταξύ των παπουτσιών Adidas Superstar και της μουσικής σκηνής συνεχίστηκε. Τα μέλη του συγκροτήματος Beastie Boys, για παράδειγμα, τα φορούσαν στο εξώφυλλο του άλμπουμ τους Check Your Head (1992). Τα φορούσε επίσης με ιδιαίτερη προτίμηση και η τραγουδίστρια Μαντόνα. Επιπλέον, έγιναν πολύ δημοφιλή και στον κόσμο του skateboarding. Στο τέλος της χιλιετίας, skateboarders όπως ο Keith Hufnagel, ο Mark Gonzalez και ο Kareem Campbell τα φορούσαν στις σανίδες τους. Το Adidas Superstar έχει γίνει έτσι σίγουρα μέρος της δημοφιλούς κουλτούρας και έχει φορεθεί από πολλούς (και όχι μόνο) νέους σε όλο τον κόσμο.

Adidas Superstar στη νέα χιλιετία 

Η υποκουλτούρα των καλαθοσφαιριστών, των skateboarders και των οπαδών του hip-hop συνδυάστηκε για να δημιουργήσει μια μόδα που ονομάζεται streetwear. Το μπουμ της έγινε μετά το 2000. Δεδομένων των πληροφοριών που προηγήθηκαν, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Adidas Superstar έχει γίνει το τυπικό υπόδημά της. Εξάλλου, το 2005 η μάρκα γιόρτασε την 35η επέτειο των συγκεκριμένων παπουτσιών κυκλοφορώντας 35 διαφορετικά μοντέλα από πέντε διαφορετικές σειρές. Οι συνεργασίες περιλάμβαναν ονόματα όπως η Missy Elliot, η Disney και η Roc-a-Fella.

Η Adidas συνέχισε να συνδέει τα παπούτσια Superstar με τη λαϊκή κουλτούρα. Το 2015, για παράδειγμα, συνεργάστηκε με τον δημοφιλή τραγουδιστή Pharrell Williams. Η συλλογή Superstar "Supercolor" που προέκυψε λανσαρίστηκε σε 50 διαφορετικούς χρωματισμούς. Η δημοτικότητα αυτών των sneakers σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται ακόμη και στη δεκαετία του '20 του 21ου αιώνα, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την πρώτη τους κυκλοφορία. Ας κλείσουμε λοιπόν εστιάζοντας στο γιατί αυτά τα παπούτσια είναι σήμερα δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

AS3.png

Γιατί τα Adidas Superstars είναι δημοφιλή για περισσότερα από 50 χρόνια; 

Αναμφίβολα, η παγκόσμια δημοτικότητα των Adidas Superstar έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύνδεσή τους με το άθλημα του μπάσκετ, τη μουσική σκηνή και το skateboarding. Αλλά και η ποιότητα των παπουτσιών έχει επίσης επηρεάσει σημαντικά τη δημοτικότητά τους. Χωρίς αυτά, δύσκολα θα ήταν τόσο ευρέως δημοφιλή, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη την τιμή τους, η οποία μπορεί να είναι αρκετές χιλιάδες κορώνες. Τι ακριβώς βρίσκεται λοιπόν πίσω από τη δημοτικότητά τους;

  • Χαρακτηριστικά στοιχεία  –- Τα Adidas Superstars χαρακτηρίζονται από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας τους από μια σχετικά χοντρή σόλα, χρωματικές αντιθέσεις, μια στρογγυλή μύτη και, φυσικά, τις τρεις ρίγες και το ίδιο το λογότυπο Superstar.

  • Ποιοτικά υλικά και ποιότητα κατασκευής – τα εν λόγω παπούτσια είναι στις περισσότερες περιπτώσεις κατασκευασμένα από γνήσιο δέρμα, αλλά διαθέτουν επίσης μύτες από καουτσούκ, οι οποίες είναι κομψές και προστατεύουν τα δάχτυλα των ποδιών και μέρος του ποδιού. Αυτό καθιστά επίσης τα παπούτσια αυτά κατάλληλα για casual χρήση και για διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

  • Άνετα στη χρήση – τα επιμέρους μοντέλα παπουτσιών Superstar έχουν επίσης σχεδιαστεί με γνώμονα την άνεση. Σε αυτό συμβάλλει, για παράδειγμα, η εσωτερική σόλα Ortholite, την οποία η Adidas ανέπτυξε το 1997. Αποτελείται από μια δομή αφρού που εξασφαλίζει τη βέλτιστη αντικραδασμική προστασία και διαθέτει επίσης σχεδόν 100% αναπνευσιμότητα.

  • Ενδιαφέρουσα σχεδίαση – τα παπούτσια Adidas Superstar είναι δημοφιλή εδώ και δεκαετίες χάρη στην αισθητική τους η οποία είναι δημοφιλής σε διάφορες αθλητικές και μουσικές υποκουλτούρες. Ωστόσο, απευθύνονται και σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τα παραπάνω. Επιπλέον, τα παπούτσια υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά σχέδια. 

  • Κατάλληλα για όλη την οικογένεια – μπορείτε να αποκτήσετε αυτά τα παπούτσια όχι μόνο σε διαφορετικά σχέδια, αλλά και σε μοντέλα κατάλληλα για όλα τα μέλη της οικογένειας. Έτσι, δημοφιλή είναι τα παιδικά μοντέλα Adidas Superstar, τα οποία μπορεί να έχουν χαριτωμένη εμφάνιση και ταυτόχρονα μπορεί να μην έχουν κορδόνια αλλά λουράκια velcro. Επιπλέον, τα παπούτσια υπάρχουν και σε μια παραλλαγή slip-on, δηλαδή σε έκδοση σαγιονάρας.