Η Ray-Ban είναι μια εμβληματική μάρκα γυαλιών που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στην ιστορία αυτών των προϊόντων, με ιδιαίτερη έμφαση στα δημοφιλή μοντέλα, αλλά και στο πώς να αποφύγετε την αγορά απομιμήσεων.

ray-ban-g3e79a00d9_1280.jpg

Μια σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία της Ray-Ban

Η Ray-Ban είναι μάρκα γυαλιών ηλίου και γυαλιών μυωπίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Υπό την υποστήριξη της εταιρείας Bausch & Lomb, η οποία την ίδρυσε το 1937. Η μεγάλη δημοτικότητά της ξεκίνησε στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 χάρη στις ταινίες του "επαναστάτη" James Dean, της "όμορφης" Audrey Hepburn, η οποία φόρεσε το μοντέλο Wayfarer στο Breakfast at Tiffany's (1961), ή του Peter Fonda, ο οποίος φόρεσε τα μοντέλα Olympian I και II στην ταινία Easy Rider (1969), η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα cult επιτυχία του κινηματογράφου.

Τα γυαλιά Ray-Ban απέκτησαν τη μεγαλύτερη δημοτικότητά τους τη δεκαετία του '80, κυρίως λόγω της ταινίας Top Gun (1986), στην οποία οι λεγόμενοι "πιλότοι", τα μοντέλα με την ονομασία Aviator, ήταν τα πιο διάσημα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η δημοτικότητά τους άρχισε και πάλι να πέφτει. Αν και η επόμενη ταινία, The Matrix (1999), το ανέτρεψε αυτό στην αλλαγή της χιλιετίας, η Bausch & Lomb πούλησε τη μάρκα στην ιταλική εταιρεία Luxottica τη χρονιά της πρεμιέρας της ταινίας, η οποία την κατέχει ακόμη και σήμερα και πιθανότατα δεν έχει μετανιώσει για την αγορά της.

Σχετικά με τα γυαλιά Ray-Ban

Τα γυαλιά Ray-Ban έχουν κερδίσει την εμβληματική τους θέση για πολλούς λόγους, και όχι μόνο για τη σύνδεσή τους με θρυλικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Γιατί τα προϊόντα του συγκεκριμένου brand είναι τόσο δημοφιλή;

  • Διαχρονικός σχεδιασμός –  δημοφιλή μοντέλα, όπως το Wayfarer, παρουσιάζουν οπτικό ενδιαφέρον και είναι διαχρονικά. Εξάλλου, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι δημοφιλές για περισσότερα από 70 χρόνια, οπότε έχει φορεθεί από πολλές γενιές! Υπάρχουν όμως ακόμη παλαιότερα δημοφιλή μοντέλα (βλ. παρακάτω).

  • Ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων – ενώ τα μοντέλα Wayfarer έχουν κυρίως μαύρο σκελετό, άλλες παραλλαγές της Ray-Ban διατίθενται σε διάφορα χρώματα. Τα μεμονωμένα προϊόντα μπορούν επίσης να διαφέρουν στο χρώμα των φακών, καθιστώντας τα κατάλληλα για διάφορες δραστηριότητες. Τα σχήματα είναι επίσης διαφορετικά, οπότε τα γυαλιά αυτά είναι κατάλληλα για όλους τους τύπους προσώπων, από οβάλ και στρογγυλά μέχρι τετράγωνα και τριγωνικά.

  • Διαφορετικοί τύποι σκελετών – οι σταθεροί σκελετοί των γυαλιών Ray-Ban μπορεί να είναι με σκελετό, αλλά υπάρχουν επίσης μοντέλα με μισό σκελετό καθώς και χωρίς σκελετό. Οπότε εξαρτάται απλώς από την επιλογή που προτιμάτε για τα γυαλιά μυωπίας ή τα γυαλιά ηλίου σας. 

  • Τα γυαλιά μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως – στον ιστότοπο του κατασκευαστή έχετε τη δυνατότητα να προσαρμόσετε πλήρως τα γυαλιά στις δικές σας απαιτήσεις. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε συγκεκριμένους σκελετούς, φακούς ή χαράξεις.

  • Μοντέλα για όλους – διατίθενται μοντέλα unisex, αλλά και γυαλιά για άνδρες ή για άνδρες. Επιπλέον, η μάρκα Ray-Ban προσφέρει επίσης μια ευρεία γκάμα γυαλιών για μικρότερα αγόρια και κορίτσια. 

  • Υλικά υψηλής ποιότητας –- τα γυαλιά Ray-Ban είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας μέταλλο ή ανθεκτικό πλαστικό ή άνθρακα. Παρόλο λοιπόν που δεν είναι σε καμία περίπτωση από τα οικονομικότερα προϊόντα σε αυτό το τμήμα της αγοράς, μπορείτε να τα χαρείτε για πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φθορές.

Δημοφιλή μοντέλα γυαλιών Ray-Ban

Τα γυαλιά Ray-Ban κυκλοφορούν σε πολλά μοντέλα, μερικά εκ των οποίων είναι πολύ δημοφιλή, σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Αυτή η δήλωση ισχύει ιδιαίτερα για τα γυαλιά ηλίου. Ποιες σειρές μοντέλων συγκαταλέγονται σήμερα στις πιο δημοφιλείς;

  • Ray-Ban Aviator –  το πρώτο μοντέλο αυτής της μάρκας, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά για Αμερικανούς πιλότους. Μέχρι σήμερα, στην πραγματικότητα, οι επιμέρους παραλλαγές εξακολουθούν να ονομάζονται "πιλότοι". Έχουν γίνει εμβληματικά γυαλιά που είναι κομψά για περισσότερα από 80 χρόνια και η δημοτικότητά τους παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.  

  • Ray-Ban Wayfarer – Τα πρώτα γυαλιά Wayfarer πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1952 και σχεδιάστηκαν από τον Raymond Stegeman. Έχουν χαρακτηριστικό σχήμα, υψηλής ποιότητας και ανθεκτικό πλαστικό σκελετό και είναι επίσης δημοφιλή για το ρετρό στυλ τους που μαγνητίζει τα βλέμματα με την πρώτη ματιά.

  • Ray-Ban Erika – ένα άλλο ρετρό γυαλί που είναι δημοφιλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνεχώς νέα μοντέλα. Παρά το όνομα, υπάρχουν σε παραλλαγές για άνδρες, για γυναίκες, καθώς και σε unisex εκδόσεις, αλλά υπάρχουν και μοντέλα κατάλληλα για τους απογόνους και των δύο φύλων.

Σημείωση: Το 2021, είδε το φως της ημέρας ένα ζευγάρι έξυπνων γυαλιών με την ονομασία Ray-Ban Stories, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Facebook Reality Labs. Είναι εξοπλισμένο με ακουστικά Bluetooth ή ενσωματωμένη κάμερα, για παράδειγμα, αλλά αυτό έχει εγείρει ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και κατάχρησης.7385-15977-2400.jpg

Εμβληματικά γυαλιά ηλίου Ray-Ban Aviator

6672-15928-2400.jpg

Γυαλιά Ray-Ban Wayfarer

3595-20532-2400.jpg

Τα γυαλιά Ray-Ban Erika είναι κατάλληλα και για παιδιά 


Προσοχή στις απομιμήσεις!

Η Ray-Ban, όπως και άλλες εμβληματικές μάρκες, αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα με απομιμήσεις, οι οποίες συχνά πωλούνται σε παραπλανητικές ιστοσελίδες. Ωστόσο, συνήθως μπορούν να εντοπιστούν από τις δελεαστικές και εξωπραγματικά χαμηλές τιμές. Να είστε λοιπόν προσεκτικοί όταν αγοράζετε γυαλιά Ray-Ban και φροντίστε να μην τα αγοράζετε σε ύποπτο ποσό από ύποπτες ιστοσελίδες. Αντιθέτως, θα πρέπει να αγοράζετε μόνο από πιστοποιημένους αντιπροσώπους.

Λόγω της κατάστασης με τους απατεώνες, η Luxottica εισήγαγε το 2016 μια πολιτική MAP, η οποία είναι μια πολιτική "ελάχιστης διαφημιζόμενης τιμής". Αν και πουθενά δεν αναγράφεται το ελάχιστο ποσό που πρέπει να αντιστοιχεί σε κάθε μοντέλο, απαγορεύονται οι διαφημίσεις για γυαλιά Ray-Ban με υπερβολικές εκπτώσεις. Όταν αγοράζετε αυτά τα προϊόντα, να θυμάστε ότι ακόμη και τα οικονομικότερα μοντέλα κοστίζουν περισσότερο από 1000 κορώνες Τσεχίας, αλλά συνήθως η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη. Η αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, από την άλλη πλευρά, σας θέτει σε κίνδυνο να αγοράσετε προϊόντα απομίμησης.