Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη προστασία των ματιών, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την οδήγηση ή τις αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, θα πρέπει να δείχνουν υπέροχα στο πρόσωπό σας. Τι πρέπει όμως να προσέξετε κατά την επιλογή;

young-woman-g8a8f7ca41_1280.jpg

Επιλέξτε το κατάλληλο φίλτρο UV

Η βασική παράμετρος κατά την επιλογή γυαλιών ηλίου θα πρέπει να είναι το φίλτρο UV, το οποίο προστατεύει τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, που είναι επιβλαβής όταν εκτίθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα γυαλιά που διαθέτουν φίλτρο UV καλής ποιότητας προστατεύουν από την ακτινοβολία μεγάλου μήκους (UVA) και μεσαίου μήκους κύματος (UVB). Αν και υπάρχει και η ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος (UVC), ωστόσο αυτή παρεμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό από το στρώμα του όζοντος όταν εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. 

Σε κάθε περίπτωση, τα γυαλιά ηλίου πρέπει να έχουν τιμή φίλτρου UV τουλάχιστον 400. Επομένως, επικεντρωθείτε σε αυτόν τον αριθμό ως πρώτη παράμετρο. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας εάν το προϊόν διαθέτει το λεγόμενο πρότυπο EEC, το οποίο υποδηλώνει την ικανότητά του να απορροφά την προαναφερθείσα ακτινοβολία UVA και UVB.

Επικεντρωθείτε στην ύπαρξη πολωτικού φίλτρου

Τα γυαλιά ηλίου όχι μόνο προστατεύουν τα μάτια σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV, αλλά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην οδική ασφάλεια, επιτρέποντας στους οδηγούς να βλέπουν καλύτερα το δρόμο υπό το έντονο ηλιακό φως. Εάν θέλετε πραγματικά να χρησιμοποιείτε τα γυαλιά ηλίου σας κυρίως στο τιμόνι, θα πρέπει να διαθέτουν πολωτικό φίλτρο που μειώνει σημαντικά την αντανάκλαση. Από άποψη σχεδιασμού, τα προϊόντα αυτά δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα γυαλιά.

Επικεντρωθείτε στο υλικό του σκελετού και των φακών

Όταν επιλέγετε γυαλιά ηλίου, θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε υπόψη το υλικό του σκελετού και των φακών, το οποίο μπορεί να έχει αντίκτυπο στη λειτουργικότητα, αλλά και στην ανθεκτικότητα και, επομένως, στη διάρκεια ζωής. Ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες;

  • Υλικό σκελετού – οι σκελετοί μπορούν να είναι κυρίως πλαστικοί και μεταλλικοί. Η πρώτη επιλογή είναι ελαφριά αλλά λιγότερο ανθεκτική, ενώ η δεύτερη διαθέτει τις ακριβώς αντίθετες ιδιότητες. Επιπλέον, υπάρχουν και γυαλιά με ξύλινο σκελετό, τα οποία κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα.

  • Υλικό φακού – διατίθενται πλαστικοί φακοί, οι οποίοι είναι ελαφριοί και ανθεκτικοί στη θραύση, αλλά από την άλλη δεν έχουν ικανοποιητικές οπτικές ιδιότητες και μπορούν να γρατσουνιστούν. Ενώ οι γυάλινοι φακοί είναι πιο εύκολο να σπάσουν, έχουν εξαιρετικές οπτικές ιδιότητες και είναι επίσης πιο ανθεκτικοί στις γρατσουνιές.

Λάβετε υπόψη το χρώμα του γυαλιού

Τα γυαλιά ηλίου μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα φακών, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο την οπτική διάσταση, αλλά και τα πρακτικά χαρακτηριστικά. Κάθε χρώμα προσφέρει διαφορετική όραση. Τα γκρι και μαύρα γυαλιά είναι καθολικά. Μειώνουν την ένταση του φωτός, αλλά δεν παραμορφώνουν την όραση, οπότε είναι κατάλληλα για σχεδόν όλες τις δραστηριότητες. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα χρώματα;

  • Καφέ γυαλιά – βελτιώνουν τις χρωματικές αντιθέσεις και συνιστώνται για άτομα με μυωπία.

  • Κίτρινοι και πορτοκαλί φακοί - συχνά εμφανίζονται σε αθλητικά γυαλιά, καθώς αυξάνουν  για παράδειγμα την ευκρίνεια στο χιόνι.

  • Κόκκινοι φακοί – επίσης συνηθισμένοι σε αθλητικά γυαλιά, αυτοί είναι κατάλληλοι τόσο για το χιόνι όσο και για τη θάλασσα.

  • Μπλε φακοί – μπορούν να βοηθήσουν στην μυωπία, αλλά επηρεάζουν την όραση, οπότε δεν συνιστώνται για οδηγούς.

  • Πράσινοι φακοί – μειώνουν τη φωτεινότητα, οπότε είναι κατάλληλοι για όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες και προσφέρουν ξεκούραση στα μάτια. 3544-1692-2400.jpg

Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε γυαλιά ηλίου με φακούς μυωπίας

Εάν φοράτε φακούς επαφής, η χρήση γυαλιών ηλίου δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό να στραφείτε σε γυαλιά ηλίου με φακούς μυωπίας. Αυτά όχι μόνο προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά θα χρησιμεύσουν και για τη διόρθωση των προβλημάτων όρασης. Μπορείτε επίσης να βρείτε ειδικά γυαλιά ηλίου ανάγνωσης σε ορισμένα καταστήματα.

Μην υποτιμάτε τις διαστάσεις των γυαλιών ηλίου 

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει, φυσικά, να ταιριάζουν καλά στο πρόσωπό σας. Επομένως, όταν τα επιλέγετε, επικεντρωθείτε στις διαστάσεις τους.  Υπάρχουν τρεις βασικές παράμετροι που είναι πραγματικά σημαντικές από αυτή την άποψη.

  • Μήκος βραχίονα – οι βραχίονες των ανδρικών γυαλιών τείνουν να είναι μεγαλύτεροι από εκείνους των γυναικείων γυαλιών, τα οποία με τη σειρά τους είναι μεγαλύτερα από εκείνα των παιδικών γυαλιών. 

  • Μήκος φακού – πρόκειται για το πλάτος στο ευρύτερο σημείο και αυτή η παράμετρος μπορεί επίσης να είναι σημαντική για να σας ταιριάζουν τέλεια τα γυαλιά ηλίου

  • Μήκος γέφυρας – υποδεικνύει την απόσταση μεταξύ των φακών και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 14 και 24 mm.

Λάβετε υπόψη το σχήμα του προσώπου σας

Κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό πρόσωπο που τον κάνει μοναδικό. Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, θα πρέπει επίσης να επικεντρωθείτε στο σχήμα του, το οποίο μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις βασικούς τύπους. Ποιοί είναι αυτοί;

 Τριγωνικό πρόσωπο – σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει επίσης να επιλέξετε γυαλιά ηλίου με οβάλ ή στρογγυλούς φακούς.

  • Οβάλ πρόσωπο – οι άνθρωποι με τέτοιο πρόσωπο μπορούν να επιλέξουν πρακτικά οποιαδήποτε γυαλιά και δεν χρειάζεται να ανησυχούν να πειραματιστούν.

  • Στρογγυλό πρόσωπο – τα τετράγωνα γυαλιά (τόσο τα τετράγωνα όσο και τα ορθογώνια) μπορεί να είναι κατάλληλα, καθώς και γυαλιά με στενό σκελετό ή χωρίς σκελετό.

  • Τετράγωνο πρόσωπο – και πάλι, οι στενοί σκελετοί ή τα γυαλιά ηλίου χωρίς σκελετό είναι κατάλληλα, αλλά συνήθως συνιστώνται στρογγυλά ή οβάλ σχήματα.

  • Τριγωνικό πρόσωπο – σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει επίσης να επιλέξετε γυαλιά ηλίου με οβάλ ή στρογγυλούς φακούς. 

Μην υποτιμάτε το σχεδιασμό των γυαλιών ηλίου

Φυσικά, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και ένα εντυπωσιακό αξεσουάρ μόδας. Από αυτή την άποψη, μπορείτε να λάβετε υπόψη το χρώμα και το σχήμα του σκελετού. Αυτό μπορεί να είναι στρογγυλό, οβάλ, τετράγωνο ή ορθογώνιο, αλλά και ιδιαίτερο (π.χ. πιλότου ή cat eye). Καλό είναι επίσης να επιλέγετε ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Αν και υπάρχουν και unisex παραλλαγές, ορισμένα γυαλιά ηλίου είναι κατάλληλα για γυναίκες, άλλα για άνδρες και φυσικά υπάρχουν και διάφορα παιδικά μοντέλα για αγόρια και κορίτσια.

teeth-g1bb854271_1280.jpg